Een duurzame uitvaart

Duurzaamheid is niet slechts een trend, tegenwoordig ziet u duurzaamheid overal om ons heen. Wij van In Memory Uitvaartverzorging dragen daaraan bij door de mogelijkheid te bieden om uw uitvaart zo duurzaam mogelijk in te vullen. Wij willen dan ook een voorbeeld geven om de wereld leefbaar te houden. Daarom zetten wij ons in om op een duurzame manier op verschillende gebieden milieuwinst te behalen. U kunt bij de keuzes die u maakt voor uw uitvaart daar bij helpen.

Belangrijkste milieuaspecten

Bij de productie van hout zijn er een aantal negatieve punten zoals het kappen van bomen, het vervoer met daarbij de grote afstanden die afgelegd moeten worden. Bij het produceren van spaanplaat wordt kunsthars en pvc gebruikt wat belastend is voor het milieu.

Hennep, bamboe- en brandnetelvezel zijn goede alternatieven voor de bekleding van een kist. Momenteel wordt de bekleding vaak nog gemaakt van katoen, katoenteelt kent een grote milieubelasting door het gebruik van bestrijdingsmiddelen, het bleken en verven ervan. Een andere optie is linnen wat ook een stuk milieuvriendelijker is dan katoen.

Keurmerken

Er bestaan geen keurmerken die gericht zijn op de duurzaamheid van kisten. Wel bestaan er keurmerken ten aanzien van hout: FSC (Forest Stewardship Council), Rainforest Alliance, TLTV (Timber Legality & Tracebility Verification), Keurhout (Nederlands keurmerk), PEFC (Program for the Endorsment of Forest Certification).

Duurzame keuzes

Goede en duurzame keuzes voor een crematie zijn kisten van populierenhout of douglasspar uit Nederland die zijn vervaardigd van massief, binnenlands hout met het wereldbekende FSC Keurmerk. Deze kisten worden gemaakt zonder chemische lak. De bekleding is van hennep, bamboe- of brandnetelvezel. De kist wordt gemaakt in een fabriek met een milieuvriendelijk productieproces.

Hieronder hebben wij enkele punten opgeteld waar rekening mee gehouden kan worden.

  • Een lijkwade van jute of hennep bekleding.
  • Rouwkaarten met het FSC keurmerk.
  • Bloemen uit Nederland met een milieukeurmerk.
  • Een lokale of elektrische rouwauto.
  • Een kist van populierenhout of douglasspar uit Nederland.
  • Een aanduiding van hout in plaats van een grafsteen.

Het voordeel van kisten of draagbaren van bijvoorbeeld wilgentenen, bananenblad of pandanus is dat het materiaal bioafbreekbaar en hernieuwbaar materiaal is. Daarbij is het wel belangrijk dat de kisten bij voorkeur van binnenlandse grondstoffen gemaakt zijn, anders kan het transport te zwaar gaan wegen.

Kleding en sieraden en voorwerpen in de kist

Kleding van producten als wol, hennep of linnen zijn natuurlijke producten en dus een duurzame keuze. Sieraden dienen niet in de kist meegenomen te worden. Sieraden zijn een mooi aandenken voor de nabestaanden, deze dienen dan ook voor het sluiten van de kist te worden afgenomen. Houten voorwerpen, onverpakt voedsel of bloemen kunnen zonder problemen mee de kist in. Net als foto’s die zijn afgedrukt op FSC gekeurd papier.

Bij het maken van kleding komen veel aspecten voor die niet duurzaam zijn. Door het gebruik van synthetische stoffen en chemische processen voor het looien van leer. De landen waar dit gebeurd zijn de arbeidsomstandigheden vaak slecht en is het mogelijk dat kinderarbeid hier van toepassing is.

Om een duurzame keuze te maken is het aan te raden kleding aan te doen bij de overledene wat al aanwezig is hierbij dient rekening gehouden te worden met de stoffen waar de kleding van gemaakt is. Bij voorkeur geen materiaal wat moeilijk afbreekbaar is.

Uitvaarten | In Memory Uitvaartverzorging