Wij begrijpen dat het heel moeilijk kan zijn om na te denken over het overlijden van een naaste. Echter kan het wel heel handig zijn als er bekend is hoe de overledene zijn/ haar uitvaart het liefst had gewild. Daarvoor is een wilsbeschikking uitermate geschikt.

Een wilsbeschikking is een formulier waarin u aangeeft wat uw (uitvaart) wensen zijn. U beschrijft onder welke omstandigheden u geen behandeling wilt. Bijvoorbeeld bij een coma. In het document is tevens aan te geven dat u geen reanimatie wilt na een hartstilstand. Ook staat in een wilsbeschikking wie de vertegenwoordiger is voor het nemen van belangrijke beslissingen als u dat niet meer kunt.

Het is belangrijk tijdig een wilsbeschikking in te vullen, want als u ziek wordt is dit wellicht niet meer mogelijk. U kunt een wilsbeschikking bijvoorbeeld digitaal, maar ook handgeschreven opstellen. Beide zijn voor de wet rechtsgeldig. Zorg er te allen tijde voor dat er een datum en handtekening op/in het bestand staan en laat uw wilsbeschikking wanneer mogelijk controleren door een huisarts. Daarmee voorkomt u eventuele onduidelijkheid in de toekomst.

Zoals eerder aangegeven is het belangrijk dat er geen misverstanden ontstaan. Dit begint bij uzelf. Er zitten geen vaste regels aan het schrijven van een wilsbeschikking. Doe dit zo duidelijk mogelijk, op de door u gewenste manier. Ook is het handig om bij uw nabestaanden bekend te maken dat u hierover beschikt. Hieronder staan een aantal voorbeelden:

  • Persoonsgegevens
  • Of u begraven of gecremeerd wilt worden
  • Uw wens met betrekking tot orgaantransplantatie
  • Uw financiële gegevens voor uw nabestaanden
  • Eventuele grafwensen
  • Uitvaartmuziek of begrafenismuziek
  • Uw overige persoonlijke uitvaartwensen

U kunt een wilsbeschikking het beste zo snel mogelijk regelen. Hoewel u er liever niet over nadenkt, helpt u daarmee zowel uzelf als bijvoorbeeld uw nabestaanden. Wilt u de wilsverklaring tussentijds aanpassen? Dan is dat altijd mogelijk.

Uw uitvaartwensen laten vastleggen?

Wilt u ook uw uitvaartwensen vast leggen? Maak dan gebruik van ons handige wensenboekje. U geeft dan op de meest voorkomende onderwerpen en keuzes antwoord. Deze wensen maken het voor uw nabestaande makkelijker om de uitvaart naar uw wens te organiseren.

Vraag hier uw wensenboekje aan